***       Водещите новини за деня до 13.00

...
   ***       Водещите новини за деня до 13.00
Коментари Харесай

Водещите новини! 99 години от комунистическия атентат в „Света Неделя“. МААЕ: Близо сме до ядрена катастрофа. Байдън: Путин е заплаха за целия свят

   ***   

   Водещите вести за деня до 13.00 ч.,   
   на 16 април   

 

На 16 април 2024 година, се навършват 99 години от злокобния атентат в църквата „ Свети Крал ” (днес „ Света Неделя ”), осъществен от военната организация на Българска комунистическа партия, лишил живота на над 200 души и ранил над 500.

При атентата са убити 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3-ма депутати (д-р Недялко Колушев, адв. Н. Рачев и Хр. Цанев) и голям брой жители, в това число деца.

***

Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е развалено.

***

„ Нямам спомен министър да е прокиснал седмица в длъжностен кабинет и след това да бъде освободен ", разяснява във Фейсбук секретарят на президента по сигурност и защита Димитър Стоянов, който беше и длъжностен министър на защитата през 2022 и 2023 г. 

***

Две години след учредяването на „ Продължаваме промяната “ в Пловдив водачите на партията Кирил Петков и Асен Василев, както и досегашният министър-председател на България акад. Николай Денков, участваха в открит диалог с жителите за постигнатото досега в града под тепетата.

***

Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 хиляди служащи от Узбекистан. За трета поредна година се търсят служащи от азиатската страна, тъй като те имат професионална подготовка и приказват съветски, което улеснява връзката с тях.

Тази година има 30% повишено търсене на работна ръка от Узбекистан. До момента обаче обработените документи с утвърдените визи са доста малко. Причината - въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни отвън Европейски Съюз, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от три месеца.

***

Намираме се рисково покрай нуклеарна злополука в Запорожието. Това предизвести през днешния ден генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, критикувайки неотдавнашните офанзиви против украинската атомна електроцентрала, съобщи Франс прес.

***

Безопасността на близо един милиард души в Европа и Северна Америка е изложена на риск заради опитите на Русия да нападна големи уязвими зони на подводна инфраструктура, в това число вятърни паркове, тръбопроводи и захранващи кабели.   Това предизвести заместник-командващият Съюзното морско командване (Marcom) на НАТО вицеадмирал Дидие Малетер пред английския вестник The Guardian.

***

" Както Чехия помни, Русия няма да се спре в Украйна ", сподели Байдън. Той прикани Конгреса да утвърди спомагателното финансиране, с цел да могат Съединени американски щати да дадат своя принос в помощ на Украйна.

Те би трябвало да създадат това в този момент. Руският президент Владимир Путин няма да спре и ще заплаши Европа, Съединени американски щати и целия свят, в случай че не бъде спрян в Украйна, добави президентът, представен от Франс прес.

" През 1968 година видях съветски танкове по улиците на моя град и не желая да виждам това още веднъж ", съобщи чешкият министър-председател.

***

Според държавната осведомителна организация ИСНА Техеран е употребявал балистични ракети със междинен обхват " Емад " и " Хейбаршекан ".

Съвременната версия на " Хейбаршеккан " има обхват на деяние до 1800 км. Ракетите " Емад " могат да носят бойна глава с тегло към 750 кг и да изминат минимум 1700 км. Според информационна организация ИРНА те се изстрелват от подземни ракетни силози.

***

Иран би трябвало да чака с напрежение по кое време ще пристигна ответната реакция, както беше с Израел преди офанзивата късно вечерта в събота, е споделил министър председателят съгласно източник на радиото.

***

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР